Een sterke toekomst voor kinderen in Leidschendam-Noord
vrijdag 14 maart 2025 Tags: Financiële zelfredzaamheid en taal
In de wijken Prinsenhof, De Heuvel en Amstelwijk wordt hard gewerkt aan gelijke kansen voor ieder kind, ongeacht achtergrond of taalvaardigheid. Met het programma Sterk voor Noord wordt ingezet op gelijke kansen op school, betere beheersing van de Nederlandse taal en een sterk sociaal netwerk. Eén van de inspirerende initiatieven binnen het programma is het project Taal en Coaching van Stichting Studielokalen. Een project dat veel verder gaat dan alleen taallessen. Het draait om persoonlijke aandacht, zelfvertrouwen en een hechte gemeenschap. Wat maakt deze aanpak zo bijzonder?
Meer dan taalles: een veilige plek om te groeien
Wat begon in mei 2023 met een kleine groep kinderen die op zaterdag extra taalles kregen, is uitgegroeid tot een initiatief waar inmiddels meer dan 60 kinderen aan deelnemen. Maar Stichting Studielokalen doet veel meer dan alleen taalvaardigheid verbeteren. De stichting helpt kinderen om beter te presteren op school, versterkt het zelfvertrouwen en zorgt ervoor dat ouders actiever betrokken raken bij het onderwijs en de buurt. De kracht achter dit succes? De zussen Aziza en Rajae Dahman en een team van toegewijde vrijwilligers. Hun aanpak is laagdrempelig, warm en gericht op de behoeften van ieder kind.
Persoonlijke aandacht en vertrouwen
“Naar school gaan bij juf Aziza en juf Rajae is leuk! Ze leggen alles goed uit en hebben altijd tijd voor je,” vertellen Zielan (10) en Diba (8) enthousiast. Zielan had moeite met begrijpend lezen, maar sinds ze extra taalles volgt, zijn haar cijfers verbeterd. Ze helpt zelfs haar moeder nu met de Nederlandse taal.
Ook Aenes (14) voelt zich dankzij Studielokalen zekerder: “Wat ik fijn vind, is dat de juf nooit boos wordt, ook niet als ik iets fout doe. Ze neemt de tijd om alles uit te leggen en ik vind het fijn om met haar te praten.” Die persoonlijke benadering maakt een groot verschil, vooral voor kinderen die thuis weinig Nederlands spreken. “Nu ik beter Nederlands spreek, gaat het ook veel beter op school en ben ik veel blijer”, vertelt Aenes trots.
Mondelinge taalvaardigheid op 1
Bij Stichting Studielokalen ligt de focus op praten. Kinderen worden aangemoedigd om zo veel mogelijk Nederlands te spreken, zelfs met handen en voeten als dat nodig is. Michel, leraar en NT2-docent op SBO De Vliethorst, ziet het effect: “Kinderen die extra lessen volgen bij Studielokalen gaan echt vooruit met hun taalvaardigheid.” Praten helpt niet alleen bij taalontwikkeling, maar ook bij het opbouwen van zelfvertrouwen. Kinderen leren zich te uiten en krijgen de ruimte om fouten te maken en te groeien. Michel benadrukt: “Taal is cruciaal voor de rest van je leven. Van schoolprestaties, het vinden van een goede baan tot het invullen van formulieren voor de gemeente, alles staat of valt met taal.”
Een open en toegankelijke omgeving
Wat Stichting Studielokalen zo bijzonder maakt, is de laagdrempeligheid. “Hier is geen onderscheid. Kinderen zien geen verschillen, omdat iedereen een andere achtergrond heeft. Nederlands wordt de gemeenschappelijke taal,” vertelt Huib, een voormalig leraar van de Oekraïne school, die de stichting breed ondersteunt met onder andere lesmateriaal, begeleiding en advies. Huib werkt met veel plezier als vrijwilliger bij Studielokalen: “Kinderen zijn de sleutel tot een betere wereld. Dit heeft mijn moeder mij geleerd, een lerares in hart en nieren. De extra aandacht die ze hier krijgen, laat ze groeien. Die blije gezichten, daar doe ik het voor.”
Ouders groeien mee
Maryam, een alleenstaande moeder, leerde Stichting Studielokalen kennen via een andere ouder. Haar dochter Diba had moeite met concentreren op school, maar sinds ze hier lessen volgt, is ze socialer en gemotiveerder. Voor Maryam betekende Studielokalen ook een persoonlijke groei. “Aziza en Rajae gaven mij het gevoel dat we er niet alleen voor stonden.” Maryam wist dat ze veel meer kon, maar was bang voor nieuwe omgevingen en mensen. Iedere week kwam ze Aziza en Rajae tegen en merkte al snel dat zij de tijd nemen voor de ouders. “Je ziet ze altijd met een glimlach op hun gezicht en ze spreken altijd met respect en vriendelijkheid. Ik kreeg echt een goed gevoel bij hen.” Dat zorgde bij Maryam voor meer vertrouwen en verbondenheid met de stichting. Op een dag werd zij gebeld door Aziza met de vraag of ze mee wilde doen met de Moedertraining, die werd georganiseerd door de gemeente. “Eerst zei ik nee, want ik wilde niet in een groep met vreemden zijn.” Maar Aziza haalde haar over om het toch in ieder geval 1 les te proberen. “Het bleek een van de beste beslissingen te zijn die ik tot nu heb genomen! Ik heb zoveel waardevolle ervaringen opgedaan. Na deze positieve ervaring besloot Maryam om ook mee te doen met de 'Voor jou en je kind' training van Stichting Studielokalen.” Ik dacht altijd dat ik alleen was, maar bij Studielokalen vond ik andere moeders met dezelfde uitdagingen. Ik heb zoveel geleerd over opvoeding en voel me minder geïsoleerd in een land met een andere taal en cultuur.”
Ondersteuning bij schoolzaken
Niet alleen kinderen en moeders profiteren van Studielokalen. Ook vaders zoals Jwan, die al jaren als vrijwilliger actief is, ervaren steun. Zijn dochter had moeite met begrijpend lezen en werd overgeplaatst naar een andere school. Toch bleef haar niveau achter. Via haar Schoolmaatje kwam zij bij Stichting Studielokalen terecht voor extra taalles. Jwan had al veel gesprekken met school gevoerd, maar had het gevoel dat hij niet verder kwam. “Ik was teleurgesteld in de school en de juf.” Aziza stelde voor om samen met Jwan nog eens met de school te gaan praten. “Door de tussenkomst van Studielokalen kreeg mijn dochter een betere kans om zich te ontwikkelen en een andere juf. Haar rapport is nu veel beter en ze heeft een VMBO-advies gekregen. Zonder deze steun had ik niet geweten hoe ik dit had moeten aanpakken.”
Kansen creëren
Stichting Studielokalen biedt niet alleen kinderen, maar ook ouders nieuwe kansen. Maryam, die in Iran yogales gaf, kreeg het vertrouwen om dit in Nederland weer op te pakken. “Aziza en Rajae gaven me de moed om te beginnen. Nu geef ik zelfs helemaal alleen een yogales in de voorjaarsvakantie!”
Dat Stichting Studielokalen veel meer is dan een plek voor taallessen, blijkt uit de impact op zowel kinderen als ouders. Jwan is inmiddels zelf vrijwilliger geworden bij de stichting, en ook zijn kinderen helpen op zaterdagen mee. Maryam wil andere moeders ondersteunen, zoals zij zelf geholpen werd. En de kinderen? Die dromen groots. Aenes wil dokter worden, Diba ingenieur en Zielan juf. Maar niet zomaar een juf: "Net zo'n goede juf als juf Aziza!" Stichting Studielokalen is niet alleen een plek om te leren, maar een plek om te groeien en dromen waar te maken.