“Een grote plek met vier betonnen muren tussen de flats in, waar je je grofvuil kwijt kunt”
woensdag 5 januari 2022
“Veel mensen hebben niet door dat het echt wel prettig wonen is in Leidschendam-Noord”, stelt Fred. Samen met zijn vrouw Akke woont hij al bijna 12 jaar in Prinsenhof. Ze hebben destijds bewust gekozen voor Prinsenhof, omdat het centraal gelegen is.
“De wijk is erg groen, je hebt de tram voor de deur en de winkels om de hoek. Ook de woning is prettig, groot genoeg. Destijds zat onze jongste dochter in groep 8 op basisschool De Springplank in het park. Nu zit onze kleinzoon daar op school, ideaal.” Er zijn meerdere flatbewoners die al langere tijd in Prinsenhof wonen, sommige wonen er al bijna 40 jaar. Het onderlinge contact in de flat is over het algemeen goed, ook met de nieuwe bewoners. “Wel is het lastiger geworden om buren aan te spreken op gedrag. Mensen nemen niet echt meer iets van elkaar aan en hebben af en toe een kort lontje” zegt Fred.
Veilig op straat
Akke en Fred voelen zich op hun gemak in de wijk. Ook ’s avonds op straat. Er wordt wel opgelet en wijkbewoners lopen ‘s avonds met elkaar mee , maar er wordt niet anders gehandeld dan overdag.
Fred vindt het jammer dat het Buurt Preventie Team (BPT) is gestopt. Volgens hem hadden ze dat moeten verjongen en ook bewoners met diverse nationaliteiten toe moeten voegen. “Het is toch makkelijker om bewoners met dezelfde nationaliteit aan te spreken.” Op de vraag of hij denkt dat er wijkbewoners zijn die in het BPT zouden willen, antwoordt hij: “Ik denk dat het 50/50 is. Een aantal ziet het zitten, maar er zijn ook bewoners die geen zin hebben in een grote mond.” Een Whatsapp groep voor preventie met buurtbewoners lijkt hem een goed alternatief.
De overlast in de wijk is volgens hem niet meer zo erg als voorheen. “Een aantal jaar geleden hingen er groepen in de hal van de flat of in de keldergangen. Dat is nu niet meer het geval. De ’nieuwe’ generatie die nu opgroeit is minder aanwezig.”
Parkeren en grofvuil aanpakken
Het parkeer- en het grofvuilprobleem in de wijk zijn een doorn in het oog voor het stel. Fred: “Als je ’s avonds thuiskomt, is er geen parkeerplek. Maar er staan wel auto’s in de wijk geparkeerd die al maanden of zelfs langer niet meer van hun plek komen.” Oplossingen voor het parkeerprobleem zijn er volgens hem wel. Zorg voor parkeermogelijkheden aan de andere kant van tegenoverliggende flats en sluit de straat af met slagbomen. Daarmee los je gelijk het probleem met hard rijden in de straten op, volgens Fred. “Want de straat wordt nu als racebaan gebruikt.”
Een grote plek met vier betonnen muren tussen de flats in, waar je je grofvuil kwijt kunt. Dat is volgens Fred een goede oplossing voor het grofvuil probleem. Één plek waar Avalex goed bij kan, en waar de rotzooi aan het zicht onttrokken wordt. Nu staan zowel de ondergrondse containers als de grofvuilplek voor de ingang van de flat. “Alle bakken staan aan een zijde van de straat, waardoor al het vuil op een plek samen komt. Zodra je thuiskomt of je loopt de flat uit, loop je tegen de rotzooi aan.”
Harder optreden
Harder optreden door wijkbeheerders en handhaving mag ook wel van Fred. Een aantal jaar geleden werd het systeem met de sticker gebruikt door onder andere de huismeester van de flat. Wanneer een vuilniszak te lang voor de deur bleef staan of wanneer een auto verkeerd geparkeerd stond, kreeg je een sticker. Deed je het nog een keer, werd er een boete uitgedeeld. “Wanneer je nu een melding maakt van een overtreding duurt het vaak te lang voordat handhaving er is of dat de wijkbeheerder reageert”, vertelt Fred.
Op de vraag of Fred nog mooie initiatieven weet, noemt hij Walter Schijf. Hij heeft veel respect voor zijn buurtgenoot, die zelfs in zijn vrije tijd bij de Dirk de papierbak staat aan te duwen. “Maar eigenlijk moeten we dit probleem gezamenlijk aanpakken met alle buurtbewoners en hoort iedereen zijn/haar steentje bij te dragen.”
Fred de Meijer