Programmateam op bezoek bij Nationaal Programma Arnhem-Oost

Het team van het Nationaal Programma Arnhem-Oost heeft het programmateam van Sterk voor Noord op vrijdag 21 juni 2024 hartelijk ontvangen. Arnhem is de 13e grote stad van Nederland. Een stad van uitersten, het chique gedeelte aan de westkant en een heel ander beeld aan de oostkant. Een voetbalstad ook, het dreigende faillissement van Vitesse was overal het gespreksonderwerp van de dag.

Het team werd verwelkomd met programma-taart in de wijkkamer van het team in Malburgen, 1 van de 5 wijken waar het programma zich concentreert. Monaïm Benrida, Alesig Croes, Susanne Boerhof en Hanana Maador leidden het team daarna per tourbus met chauffeur rond langs partners waarmee zij als programma actief zijn.

Welkom bij Arnhem oost

Herkenning

De 5 geselecteerde wijken kennen een vergelijkbare opbouw als Leidschendam-Noord en ook de thema’s zijn vergelijkbaar met het programma Sterk voor Noord: Opvoeden en Opgroeien (Jeugd en Onderwijs), Werk en Inkomen (Financiële Zelfredzaamheid) en Wonen en Leven ( Fijn en Veilig Wonen).
Er was veel herkenning tijdens de gesprekken. Arnhem-Oost heeft ook een door partners samengesteld en bestuurd programma dat organisatorisch wel onder de gemeente hangt. De dynamiek die dat met zich meebrengt is heel herkenbaar !

De schaal in Arnhem is wel wat groter dan in Leidschendam-Noord: in deze wijken aan de oostkant van Arnhem wonen evenveel mensen als in bijna heel Leidschendam-Voorburg (70.000).

Highlights

Het jongerenwerk in de wijk Presikhaaf was de 1e stop van het bezoek. Melvin van de Presikhaaf University nam ons mee in de opzet van deze jongerenclub die echt voor en door jongeren is opgebouwd. De mentaliteit van het professionele voetbal is terug te zien in de Presikhaaf University. Je wordt ontdekt, gescout en opgeleid om uiteindelijk toe te kunnen treden bij het topteam (jongerenwerk zelf). Jongeren staan in de rij om mee te doen, er zijn 70 vrijwilligers en deze organisatie heeft geen last van onvervulde vacatures.

Tarik Hamdiui van AM Support Team vertelde over de meerwaarde van het jongerenwerk op school. Met een vaste jongerenwerker op school wordt de mentor gevoed met informatie over de leefwereld en de online wereld waarin de jongeren zich (ook) begeven. Het jongerenwerk neemt het mentorschap niet over maar kan wel heel veel toevoegen waardoor jongeren vaker behouden kunnen blijven voor opleiding en doorstroom naar werk.

De aanpak die ze hanteren bij het jongerenwerk was zeer indrukwekkend. Geen 8 tot 5 mentaliteit. En breed opgeleide jongerenwerkers, bestaande uit ervaringsdeskundige gevoed met kennis en eigen kweek, gevoed met kennis. Het jongerenwerk is in staat om jongeren aan hen te binden en ze te ondersteunen in hun ontwikkeling. Daarnaast is het goed te zien dat de jongerenwerkers goed vertegenwoordigd zijn op de VO-scholen.

Mooi dat de gemeente het lef heeft gehad om deze organisaties, die destijds nog heel nieuw waren en nog niet veel hadden bewezen, de positie te geven om werkelijk het verschil te maken. Dit ten koste van de gevestigde welzijnspartijen. Zij voeren daar ook het Jongeren Perspectief Fonds uit, maar doen dit in combinatie met het jongerenwerk. Ze bieden een totaalpakket aan begeleiding aan de jongeren, waardoor deze jongeren op diverse leef- en probleemgebieden, 24/7 iemand hebben die voor ze klaarstaat.

programmateam luistert naar presentatie

Sociaal Ondernemen

Het programma werkt voor Werk en Inkomen samen met Intratuin, een franchise vestiging gerund door Scalabor. Deze vestiging geeft invulling aan de Sociale Werkplaats plekken. Het sociaal ondernemen in de Intratuin heeft diepe indruk achtergelaten. Op diverse plekken liet Koen Beenen zien hoe ze ervoor hebben gezorgd dat inwoners met afstand tot de arbeidsmarkt daar toch goed kunnen werken, dankzij een uitgebreid traject om talenten te ontdekken en heel veel maatwerk. Een concreet voorbeeld: De keuken van het restaurant heeft een extra afgeschermd keukendeel zodat werknemers met minder prikkels kunnen werken en ook kunnen oefenen. Dit in plaats van dat ze met een eitje bakken in het open zicht staan. Wat een mooie kans om met dit bedrijf dat sociaal en duurzaam ondernemen hoog in het vaandel heeft staan samen te werken om de doelen op participatie en werk vorm te geven.

groepsfoto voor intratuin

Voetbal continued...

Bij Vitesse Betrokken hebben de inwoners een begeleider/coach die met ze meeloopt en heel erg als een soort spin in het web zit. Hij luistert naar de inwoner en zet daarnaast hulp uit zijn netwerk in die passend is voor deze inwoner. Het weten te schakelen tussen die begeleider zijn en weten waar er overal hulp en expertise zit, was indrukwekkend. En dat overstijgt ook de dienstverlening binnen de gemeente. Ze kijken echt vanuit die inwoner mee. Daarnaast zijn ze zo laagdrempelig, dat vaak na 1 inwoner, ook andere gezinsleden daar terecht komen. Dus dan wordt er echt een systeem aangepakt, in plaats van 1 persoon, waarbij de begeleiding ook weer stopt als de gesprekken of traject klaar zijn.

Het werkbezoek is als buitengewoon inspiratievol ervaren. Het is een bevestiging het programma Sterk voor Noord op de goede weg is! De 'we doen het samen mentaliteit' werd echt geproefd in Arnhem-Oost. Het echt versterken van initiatieven op welk vlak ook!

Het team van Arnhem-Oost komt ook een keer langs in Leidschendam-Noord, maar in plaats van een tourbus staan er dan fietsen klaar om ze rond te leiden.