“Dat vind ik zo fijn aan Nederland, hier kan ik wel werken"

Bijna 3 jaar geleden kwam Emad vanuit Swaida, Syrië, naar Nederland om de oorlog te ontvluchten. 1,5 jaar geleden is hij naar Leidschendam-Voorburg verhuisd, nadat hij eerst in diverse AZC’s verbleef. Zijn vrouw Ola en twee kinderen Katja en Nassim zijn 5 maanden geleden met hem herenigd.

Het gezin woont met veel plezier in Leidschendam-Noord en bouwt aan een nieuwe toekomst. Volgens de familie is het leuk wonen in Leidschendam-Noord, erg rustig en veilig. Heel anders dan in Syrië. “In onze woonplaats Swaida konden we soms het huis helemaal niet uit, door onveilige situaties door de oorlog. Hier kan ik gewoon naar de winkel als het nodig is, zelfs ’s avonds, zonder mij onveilig te voelen”, vertelt Katja. “Wat we echt fijn vinden in de wijk is het basketbalveld in het park. Nassim en ik gaan regelmatig sporten in het park. We zouden ook graag in teamverband met leeftijdgenoten willen sporten.”

Werken in Nederland

Er zijn nog meer verschillen tussen Nederland en Syrië. “Mensen hebben hier echt respect voor elkaar en je voelt je veilig. De mensen zijn duidelijk, soms erg duidelijk, maar dat vind ik juist leuk,” vertelt Nassim lachend. In Syrië zijn daarnaast weinig kansen om werk te vinden, zeker voor jonge vrouwen zoals Katja. Katja: “Dat vind ik zo fijn aan Nederland, hier kan ik wel werken. Ik heb al een baan gevonden bij de Primark in Zoetermeer!” Nassim werkt bij de Jumbo in Scheveningen. “Toen ik solliciteerde was er geen plek bij de Jumbo in Leidschendam. Misschien kan ik binnenkort overgeplaatst worden, maar ik ben blij met mijn baan, ook al is het wat verder weg.”

Vader Emad was schilder in Syrië en wil dat beroep ook graag in Nederland uitvoeren. Hij volgt nu een cursus, over drie maanden heeft hij een erkend diploma en kan hij gaan werken als schilder. Een CV in het Nederlands heeft hij al. “Daar heeft de gemeente mij mee geholpen,” vertelt hij trots terwijl hij het CV op zijn telefoon laat zien. Graag wil hij, net als zijn vrouw en kinderen, de taal beter leren spreken. Hij volgt nu een cursus bij Foxtaal, waar hij blij is met zijn docenten Froukje en Tanja. Ola oefent de Nederlandse taal aan de Dobbelaan en volgt een cursus naaister, zodat ook zij straks aan het werk kan.

De Nederlandse taal

Op de vraag of het moeilijk is om de Nederlandse taal te leren, komen verschillende antwoorden. Emad en Ola vinden het best lastig. Maar Nassim en Katja vinden het niet ’te moeilijk’ en kunnen zich al goed redden in het Nederlands. Ze kijken veel Nederlandse televisie en dan met name de “serieuze programma’s”, zoals het journaal. Nassim leert veel door in de Nederlandse taal te praten met zijn collega’s.

Nassim en Katja hebben beiden hun havodiploma gehaald in Syrië. Om verder te kunnen studeren op hbo-niveau in Nederland moeten zij eerst een taalcursus Nederlands van Talencentrum Leiden afronden, waar zij in september mee gestart zijn. Katja: “We hebben een tablet en laptop gekregen van Vluchtelingenwerk, wat erg fijn is. Helaas zijn de apparaten oud, waardoor ze er regelmatig mee stoppen. Dat is soms wel lastig. Zeker nu alles digitaal is, is het fijn als je een goed werkende laptop of tablet hebt.” Nassim denkt er over om daarna economie te gaan studeren. “Maar zijn grootste droom is acteur worden,” vertelt Katja lachend.

Taalcafé

Is er iets dat ze zouden willen veranderen in de wijk, of waar ze meer hulp bij zouden willen? Nassim: ”ik zou een taalcafé in de wijk wel fijn vinden. Een plek waar je kunt netwerken en met buurtgenoten de Nederlandse taal kunt oefenen.” Ola vertelt dat ze hun familie en vrienden missen. “We missen de mensen, maar verder niets. We zijn blij met het huis en alle voorzieningen zijn binnen handbereik.” Nassim: ”Veel dingen die hier beschikbaar zijn, hadden we niet in Syrië.  We zijn zo blij met en dankbaar voor deze mooie nieuwe kans hier.”

Familie Jamal